tirsdag 21. oktober 2008

Blogglekse uke 43. Hva er privat?

Grensen mellom hva som er privat og offentlig, setter hver enkelt selv. Hva folk regner som privat, og hvem de vil dele privat informasjon med, kan variere veldig. Respekt for andres privatliv er kanskje viktigere nå enn noensinne, nå som nesten alt er tilgjengelig på nett.

Stort sett har jeg god kontroll over hva slags informasjon som legges ut om meg på nettet. Ting som legges ut om meg uten at jeg vet om det, er resultater fra karatestevner og artikler fra landslagssamlinger osv. På facebook legges det ut bilder av meg, og det er greit. Jeg tenkte meg lenge om før jeg fikk en facebook account. Mesteparten av den skriftlige informasjonen om «Robin Murray» på internett er lagt ut av meg. Bilder blir stort sett lagt ut av venner og i forbindelse med kampsport.

Et overgrep mot privatlivet som ofte benyttes på nettet, er «spyware». Spyware overvåker all din internett trafikk, og skjules godt bak andre programmer. Ofte er de forholdsvis «uskyldige», og brukes til å måle dine preferanser i f.eks. en nettavis, eller til å sende tilrettelagt reklame. Andre er laget av privatpersoner, og er ren spionasje.

Jeg bruker internett for å finne informasjon om andre. Særlig facebook er en god kilde til bilder og informasjon. Ofte må personen bekrefte at jeg skal få lov til å se informasjonen. Gamle artikler i nettaviser kan også være en kilde til informasjon. Hvis du «googler» et navn, er det godt mulig at du finner flere relevante treff. Man trenger egentlig ikke å gjøre noe for å spre informasjon på internett. Når du først har publisert noe, er det tilgjengelig for alle. Hvis det du har publisert er interessant, spres det raskt. Dette er en skoleoppgave og vil neppe interessere noen, men hvis jeg vil, kan jeg legge inn noen ord som ofte blir søkt frem. Porn, violence, sport, football, news, wikipedia, download. Sånn, nå bør bloggen være lett å søke frem.

Jeg kjenner ikke noen som har blitt mobbet over nettet. Jeg vet at mobbing over nett forekommer, men jeg tror også at det har blitt politisk korrekt å overdrive hvor mye internett blir brukt til mobbing.










Bildet er hentet her og er kopiert helt ulovlig. (Du må trykke på bildet for å lese teksten)

2 kommentarer:

Ugler i mosen! sa...

Veldig enig i det du skriver Robbin om at en selv bestemmer hva som blir lagt ut av informasjon og f.eks bilder av en på internett. Et relevant innlegg som lenker sammen innholdet på en bra måte. Stå på!=)

Synne sa...

Kjempefint innlegg. Du har svart på alt man skulle på en veldig fin måte. Og jeg er helt ening i det du skriver her. Det med folks privatliv er helt klart et tema som er viktig nå fortiden! Bra!

Synne