torsdag 30. oktober 2008

Bloggoppgave uke 44. "Kunnskap gir superkrefter"

Jeg tror at livet som ung i Norge og Bangladesh, er svært forskjellig. Jeg har aldri vært ung i Bangladesh, og har ingen kjente der. Alt jeg kan om ungdomstid i Bangladesh, har jeg fra internett, og dokumentaren vi så på skolen.

Påkjenningene ungdommer blir utsatt for i de to landene, er veldig forskjellige. I Norge er en brutal uke mye lekser, prøver, trening, skole og lite tid til søvn. I Bangladesh er en hard uke masse plikter, som i Norge blir utført av oppvaskmaskiner og støvsugere. Dessuten er det ikke uvanlig at folk på min alder har fast jobb i Bangladesh. Forventningene til de unge er sikkert også forskjellig i Norge og Bangladesh. I Bangladesh «skal» jenter gifte seg i midten av tenårene. I Norge kan jentene velge selv når de skal gifte seg. I OD skulle vi tjene 300kr. I Norge er ikke det så mye, men i Bangladesh kan 300kr påvirke livet til en person i stor grad.

Utdanning er viktig siden det forbereder deg til yrkeslivet. Dessuten gjør en utdanning deg mindre avhengig av talent.

Jobbe for veldedighet er en god idé. Selv om OD sikkert er en bra organisasjon, kommer den ikke opp mot veldedighetsarrangementet vi hadde på Bryn barneskole. Der sendte vi penger direkte til «little Bryn» i Gambia. Arrangementet var basert på frivillighet, og pengene ble sendt uten mellomledd slik at hver krone kom fram til Gambia. Jeg tror at færrest mulig mellomledd er en fordel når man skal sende pengesummer, penger kan friste folk.

Når det spørres i oppgaven «Kan det å delta på OD-dagen gi deg noe?», er det selvfølgelig meningen at jeg skal svare: ja masse! Jeg har fått større innsikt i situasjonen for unge jenter i Bangladesh. Jeg har fått økt forståelse for livet i et u-land, og jeg har selvfølgelig jobbet hekken av meg på OD-dagen.

tirsdag 21. oktober 2008

Blogglekse uke 43. Hva er privat?

Grensen mellom hva som er privat og offentlig, setter hver enkelt selv. Hva folk regner som privat, og hvem de vil dele privat informasjon med, kan variere veldig. Respekt for andres privatliv er kanskje viktigere nå enn noensinne, nå som nesten alt er tilgjengelig på nett.

Stort sett har jeg god kontroll over hva slags informasjon som legges ut om meg på nettet. Ting som legges ut om meg uten at jeg vet om det, er resultater fra karatestevner og artikler fra landslagssamlinger osv. På facebook legges det ut bilder av meg, og det er greit. Jeg tenkte meg lenge om før jeg fikk en facebook account. Mesteparten av den skriftlige informasjonen om «Robin Murray» på internett er lagt ut av meg. Bilder blir stort sett lagt ut av venner og i forbindelse med kampsport.

Et overgrep mot privatlivet som ofte benyttes på nettet, er «spyware». Spyware overvåker all din internett trafikk, og skjules godt bak andre programmer. Ofte er de forholdsvis «uskyldige», og brukes til å måle dine preferanser i f.eks. en nettavis, eller til å sende tilrettelagt reklame. Andre er laget av privatpersoner, og er ren spionasje.

Jeg bruker internett for å finne informasjon om andre. Særlig facebook er en god kilde til bilder og informasjon. Ofte må personen bekrefte at jeg skal få lov til å se informasjonen. Gamle artikler i nettaviser kan også være en kilde til informasjon. Hvis du «googler» et navn, er det godt mulig at du finner flere relevante treff. Man trenger egentlig ikke å gjøre noe for å spre informasjon på internett. Når du først har publisert noe, er det tilgjengelig for alle. Hvis det du har publisert er interessant, spres det raskt. Dette er en skoleoppgave og vil neppe interessere noen, men hvis jeg vil, kan jeg legge inn noen ord som ofte blir søkt frem. Porn, violence, sport, football, news, wikipedia, download. Sånn, nå bør bloggen være lett å søke frem.

Jeg kjenner ikke noen som har blitt mobbet over nettet. Jeg vet at mobbing over nett forekommer, men jeg tror også at det har blitt politisk korrekt å overdrive hvor mye internett blir brukt til mobbing.










Bildet er hentet her og er kopiert helt ulovlig. (Du må trykke på bildet for å lese teksten)

tirsdag 14. oktober 2008

Bloggoppgave uke 42

Denne oppgaven bygger på en artikkel som du finner her.

Jeg synes at en novelle på seks ord er en morsom idé, men sjangeren har selvsagt sine begrensninger. På seks ord greier du ikke å få fortalt en histore på den måten man vanligvis regner en historie. Hele "Ringenes herre" kan ikke sammenlignes med seks ord. De seks ordene kan på den annen side vekke følelser, skape ettertanke, og kanskje påvirke leseren til en viss grad. Og selvfølgelig kan den få leseren til å trekke på smilebåndet. Mange av "mikronovellene" i A-magasinet var ganske morsomme.

Mikronoveller minner litt om den japanske diktsjangeren "haiku". Haiku-dikt blir sjeldent regnet som stor litteratur, men de er enkle, kan lages av alle, og spres på SMS. Dette vil kanskje også gjelde "Mikronoveller" hvis de blir mer kjente og populære.

Selv liker jeg best å lese lengre bøker jeg har lest 1000 ganger før, men mikronoveller er sikkert greit å lese som lett lesestoff. Kanskje mikronoveller vil konkurrere med tegneserier.

Her er min mikronovelle:

Inn på banen, ut på båre.













Bildet fant jeg her.

onsdag 8. oktober 2008

Andre bloggoppgave

Jeg kan bli bedre i nynorsk ved å bli bedre i gramatikk og å holde meg så tett opp til bokmål som mulig. Gramatikk kan jeg forbedre ved å pugge regler og løse oppgaver.

Første bloggoppgave

Jeg synes norsk er et ok fag, men å blogge som en del av norskundervisningen mener jeg er en dårlig ide.
Blogg er et verktøy som gjør at folk med mye på hjertet kan få sagt sin mening og diskutere ting de engasjerer seg for. Dette mener jeg er vanskelig eller umulig å integrere på en naturlig måte i skolesammenheng. På skolen blir du hele tiden vurdert, bevisst eller ubevisst fra lærerens side. Med dette i bakhodet tror jeg ikke at bloggerne vil skrive på en måte som er representativ for den enkelte bloggeren. Jeg, for eksempel ,ville neppe ha skrevet på denne måten og om dette temaet uten innflytelse fra en lærer. Altså mener jeg at litt av poenget med blogging går bort når innholdet bestemmes og vurderes formelt av en annen enn bloggeren.

Jeg håper bloggen blir vurdert på innhold. Å ha en blogg som er avansert utformet bør ikke ha like mye å si som en blogg som er avansert språklig.

Test

Første innlegg.