søndag 12. september 2010

Bloggoppgave

Gjør greie for kva Jean-Jeaques Rousseau la i utsegnet ”Tilbake til naturen”, og forklar kvifor vi kan seie at romantikken inneheldt både moderne og anti-moderne idear. Ta utgangspunkt i teksten Dovenskab i Regnveir av Henrik Wergeland (s. 337 i Grip teksten) og vis korleis Noregs viktigaste diktar i den romantiske perioden også sto for idear som høyrer heime i det moderne prosjektet.

Det Jean-Jeaques Rousseau mente med "tilbake til naturen" var at mennesket måtte vende tilbake til sin naturlige tilværelse. Han mente at datidens moderne liv var kunstig og gjorde at folk levde i et falskt miljø. En konsekvens av dette var at han idylliserte barndommen som han mente var naturlig og nærmere naturtilstanden.

Romantikken inneholder både moderne og anti-moderne ideer. Romantikere er positive til mennesket og fremskrittet, og kan derfor kalles moderne. Men de glorifiserer ofte det enkle bondelivet og kan derfor kalles anti-moderne.

"Dovenskap i regnvær" av Henrik Wergeland handler om arbeidsvilkår og arbeidsmoral. Wergeland hører hjemme i det moderne prosjoktet fordi han er kritisk og ønsker å utvikle og å forbedre samfunnet.

Ingen kommentarer: