mandag 25. oktober 2010

Sværmere

Romanen åpner med å fortelle om prestefamilien som kommer til byen. Det går rykter om at de er rike, og oppfinner/telegrafist Rolandsen håper å få låne penger, men de er ikke rike så Rolandsen må fortsette å se etter penger.

Senere i boka kan man lese om et innbrudd hos den rike handelsmannen Mack. Sladderen går og Mack føler seg rammet på en negativ måte av alle ryktene, så han lover ut en stor belønning til alle som kan si noe om tyveriet. Rolandsen ser sin mulighet, så han melder seg for tyveriet han ikke har begått.

Slik får han startkapitalen han trenger for å utvikle et fiskelim som er bedre enn Macks, men det blir dramatisk når den virkelige tyven blir avslørt. Rolandsen gjemmer seg i et fiskevær, men blir oppdaget. Han blir brakt i land og Mack vil at han skal arresteres, men Elise setter seg imot. Rolandsen tilbyr Mack samarbeid og han godtar.

Senere på en fest bryter Elise sin forlovelse, og det antydes at Rolandsen og Elise finner sammen.

Rolandsen er bygdas bråkmaker. Han drikker, sloss, og har et forhold til mange av bygdas kvinner, men han er også en ambisiøs oppfinner.

Handelsmannen Mack er stedets største og mektigste mann. Han eier fiskelimfabrikken som Rolandsen ønsker å forbedre eller utkonkurrere.

Elise Mack er Macks datter og er kvinnen Rolandsen egentlig er interessert i.

Presten er en streng og fast mann, som forgjeves prøver å gjøre bygdas innbyggere moralske og dydige.

Prestefrua er en barnslig dame med rikmannsvaner på tross av fattigdommen deres.

Enok er en person man i starten har litt sympati for, men så viser det seg at det er han som er tyven, og han er i det hele tatt en dårlig person.

Marie van Loos er Rolandsens forlovede. Hun prøver forgjeves å holde styr på Rolandsen.

Klokkedatteren Olga er Frederik Mack sin store kjærlighet, Rolandsen er også interessert i Olga i løpet av romanen.



Det mest sentrale i romanen er skildringen av bygdelivet, og hvordan bygdas innbygger jager etter kjærlighet og penger.

Ingen kommentarer: